.. Innan köp ..
 

- Att tänka på innan eventuellt köp av valp/hund -


 -Lär känna rasen innan köp

Lär  känna rasen och dess karaktär för att förvissa dig om att det är just en Bichon Frisé du vill ha. Besök gärna någon utställning och/eller eventuellt någon uppfödare av rasen för att bekanta dig med rasen. Skaffa dig så mycket information om rasen som möjligt.

 

-Har du tid och plats för en valp

Innan du köper en Bichon Frisé försäkra dig om att du har både tid och möjlighet att ha en hund. Din hunds uppfostran är mycket viktig och tar mycket tid. Är du intresserad av pälsvård. Inte lämna den ensam långa stunder. För att ditt köp skall bli lyckat är det viktigt att du tänkt igenom köpet noga. Var även mycket noga med valet av uppfödare. Ta också reda på vad du får för hjälp av uppfödaren efter det att du fått hem valpen. Att tänka på, Bichon Frisé kräver en hel del pälsvård. Ni skall tillbringa många år tillsammans ca 10-15år.

 -Allergi & hund

Ingen hund är allergi vänlig! Bf är en av några raser som man kan eventuellt "tåla" om man är allergisk (men det är mycket personligt). Det är inte hunden i sig man inte tål. Utan det är hudavlagringarna som alla levande varelser har som man reagerar emot. Det yttersta hudlagret förnyas och det lossnar små hudfragment, detta är en process som pågår hela livet ut. De raser som inte fäller pälsen och man badar genomsnittligt oftare gör tillsammans att de inte har lika mycket hudfragment kvar som lossnar som de pälsfällande raser har. Sen är det många som inte tål hundens saliv och det har inget med de olika raserna att göra. Tål man inte saliven så har det ingen betydelse i fråga om val av ras. 

Om man är allergisk eller har någon nära familjemedlem som är det, så har man ett stor ansvar att ta reda på om det verkligen går att ha hund. Som uppfödare så tänker man på valpen och det är inte bra för en valp att flytta/byta hem bara för att man inte var noggran och undersökte om det verkligen var möjligt att ha hund innan eventuellt köp. Samt att det är en mycket jobbig situation för inblandade familjemedlemmar att behöva lämna tillbaka en valp på grund av detta. Ingen mår bra av det! 

Träffa rasen, om möjligt flera individer samtidigt, olika åldrar på hundarna är också bra. För man kan reagera starkt på dem som liten valp och klara av den som vuxen. Gosa, djupdyk i pälsen, låt den slicka dig. Var tillsammans under minst några timmar vid flera tillfällen! Inte bara utomhus! Låt denna process pågå under längre period så man har möjlighet träffa rasen under de olika årstiderna. Och även förkylnings tider. Då allergin kan bli jobbigare.

 -När du kontaktar en uppfödare

Var inte rädd för att ställa alla dom frågor som du har.

 -Kontakt med uppfödaren

En bra kontakt med uppfödaren av den valp som du bestämmer dig för, har stor betydelse i framtiden då du kan behöva hjälp och råd. Det är lika viktigt för båda parter. Uppfödaren vill med all sannolikhet följa din valp och höra hur det går för den och även följa upp den när den vuxit till sig för att se hur resultatet blev.

 -Pälsvård

Uppfödaren visar dig hur pälsen sköts och vad som ingår i det. Om möjligt låta dig prova på att själv bada, föna, klippa pälsen under trampdynorna, klippa klor, rycka päls ur öronen på din valp under dennes ledning. Visa hur man tränar din hund att stå på ett trimbord/bord. Detta för att hunden skall lära sig detta för framtida skötsel av pälsen.

 Innan valpen flyttar från uppfödaren

Avmaskad enligt föreskrifterna för använt preparat. (Information om avmaskningsdatum får du av din uppfödare). Vaccinerad 1a gången mot parvo virus vid tidigast 8 veckors ålder. Efter 3 - 5 veckor skall den ha sin andra parvo virus spruta och första valp sprutan.

 -Foder

Tänk på att du ska ha med dig en mat lista från uppfödaren när du hämtar din valp. Angående utfodring bör du följa de råd du får av uppfödaren som du köper hunden av ger dig. Det bästa för valpen är att den fortsätter att äta den mat den är van vid. Alla hundar, speciellt valpar, är känsliga för att snabbt byta foder. Hunden är ett vanedjur.

 -Försäkring

Rekommendation att du, försäkrar din valp innan du hämtar den från uppfödaren med både veterinärvårds- och livförsäkring. En olycka händer lätt, och ett besök hos veterinären kan komma att kosta stora summor. Fråga din uppfödare om hur du ska gå tillväga eller kontakta de olika försäkringsbolagen.

Registreringsbevis – Stamtavla på din valp

KÖP/BETALA ALDRIG EN VALP OM DU INTE FÅR REGISTRERINGS BEVISET/STAMTAVLAN UTSTÄLLT AV SKK (Svenska Kenneklubben) MED SAMTIDIGT SOM DU HÄMTAR VALPEN.

Köp inte en valp eller vuxen hund utan papper! Tänker du importera från något annat land gäller samma regler angående registrerings bevis, chipmärkning, köpeavtal etc. Var mycket noga med att kontrollera med jordbruksverket och det lands inhemska motsvarighet till jordbruksverket att alla papper och krav är uppfyllda innan du ens bestämmer dig! 

Var lika noga med val av uppfödare som om du skulle köpt av en svensk uppfödare!

 -Vad som följer med din valp:

  • Registreringsbevis/stamtavla som är hundens identitetshandling.

  • Veterinärbesiktningsintyg som inte är äldre än en vecka (7 dagar), och be om datum när valpen avmaskades.

  • Ett köpeavtal, underskrivet av bägge parter. Uppfödaren upplyser dig om valpen är försäkrad.

  • Intyg om att den är ID-märkt. Fyll i ägare ändring & skicka in till Svenska Kennelklubben (SKK).

  • Matråd & mat lista  för den första tiden med din nya valp. De flesta uppfödare skickar också med lite mat, så du får tid att inhandla samma foder själv.

  • Ett skötselråd för din hund.

  • Vid leveransen ska också följande vara gjort: Ren, nyklippt, klorna nyklippta, öron håren ryckta.

 

 

.. Up again ..